Stukadoren zorgen voor het glad maken van plafonds en wanden met een laag stucwerk, ook wel mortel genoemd. Deze stuclaag kan worden aangebracht op kalkzandsteen, baksteen, beton, gipsplaten en metselwerk. Je kunt pleisterwerk gebruiken als onderlaag. Ongelijke plafonds en wanden worden geëgaliseerd en kunnen daarna worden geschilderd of behangen.
Je kunt zelfs gips als eindafwerking aanbrengen. Hierbij kies je een kleur, structuur en vervolgens kan de stukadoor jouw wand en plafond afwerken. In een badkamer heb je met andere regels te maken dan bijvoorbeeld in een woonkamer, omdat je in deze ruimte te maken hebt met veel meer vocht. In deze blog lees je hoe je stucwerk kan gebruiken in de badkamer.
De verschillende soorten stucwerk
Stucwerk kun je op verschillende manieren doen. Je kunt spuitpleister gebruiken, waarbij de stukadoor met een spuitmachine een laag pleister onder hoge druk op je muren en plafonds spuit. Je hebt behangklaar en sausklaar stucwerk, waarbij het eerste minder glad is en dus geschikt voor verdere afwerking, zoals behangen.
Schilderklaar stucwerk is gladder van afwerking door een extra behandeling. Je kunt ook spachtelputz toepassen, waarbij sierpleister wordt aangebracht met een korrelstructuur. Tenslotte heb je met raapwerk ruwe wanden en plafonds en worden deze waterpas gemaakt met behulp van een dikke laag gips of mortel.
Waarom een badkamer stucen?
In badkamers kom je vaak tegelwerk tegen. Het stucen van een badkamer heeft een aantal voordelen ten opzichte van tegelwerk. Allereerst geef je een unieke uitstraling aan jouw badkamer, wat zorgt voor een bijzondere sfeer. Je kunt kiezen voor een strakke afwerking of voor een klassieke manier van stucwerk. Ook heb je ruime keuze aan kleuren waarmee je kunt afwerken.
Een bijkomend voordeel van stucwerk
Behalve dat stucwerk jouw badkamer een rustige en unieke uitstraling geeft, zorgt het ook voor meer hygiëne in jouw badkamer. Het grootste nadeel van tegels is dat er vuil kan ophopen tussen de voegen. Waardoor ze zelfs beschimmeld kunnen worden. Bij stucwerk zijn er geen voegen, dus kan er zich geen vuil ophopen.
Welk stucwerk kan worden gebruikt in de badkamer?
Vanwege de hoge luchtvochtigheid in de ruimte kan niet elk type stucwerk in de badkamer worden gebruikt. Spackpleister of sierpleister zijn bijvoorbeeld niet geschikt in een badkamer. Het stucwerk moet bepaalde eigenschappen hebben om lang te kunnen blijven zitten. De beste materialen om te gebruiken zijn Tadelakt, micro-cement/micro-beton of beton Ciré.
Een stoere uitstraling met microcement
Zowel microcement als microbeton kan worden gebruikt als pleisterwerk in de badkamer. Deze materialen geven de badkamer een stoere uitstraling. Het verschil tussen cement en beton zit hem in de hardheid en dikte.
Microcement is vrij dun, terwijl microbeton in een dikkere laag van wel acht centimeter wordt aangebracht. Het laatste is dus ook een harder materiaal, maar wel een materiaal dat geschikt is voor het aanbrengen van patronen.
Kies voor een professionele stukadoor
Vanwege de moeilijkheidsgraad van de badkamer is het zeer aan te raden om een professionele stukadoor in te huren, omdat de kans groot is dat je een fout maakt die extra materiaal en tijd kost. De soorten pleisterwerk die in de badkamer gebruikt worden zijn vrij prijzig en deze kosten wil je niet dubbel betalen.
Wanneer je jouw woning of bedrijfspand wilt laten stukadoren of pleisteren, neem je contact op met Fixenjoy Bouwservice. Wij informeren je graag over de methode die het meest geschikt is voor jouw pand. Je kunt ons bereiken via het contactformulier of bel ons op 06 16 79 99 29.