Het lijkt dè trend te zijn van 2021: het renoveren van je eigen woning. Of je nu een bouwval hebt gekocht of door de lockdown zin hebt om het totaal anders te doen: renoveren levert vrijwel altijd het gewenste resultaat op. Hierbij is een goede voorbereiding erg belangrijk! Lees daarom verder voor onze tips om goed voorbereid aan de renovatie te beginnen.

Inventariseer de mogelijkheden voor je woning

Wanneer je besluit om je woning in Amsterdam te renoveren, is de eerste stap gezet. Deze leidt echter direct tot een andere stap: jouw wensen betreft de nieuwe inrichting. Ga je bijvoorbeeld het hele huis aanpakken of hou je het eerst bij een nieuwe badkamer? En wat heb je daar dan voor nodig? Wil je alleen de tegels aanpakken of ga je ook gelijk voor nieuwe wasbakken met kranen? Het is handig om hier eerst goed over na te denken, inspiratie op te doen met onder andere woontijdschriften of Pinterest, en dit samen te voegen in een moodboard. Op die manier krijg je een overzicht van jouw wensen en is het makkelijker om op basis daarvan de volgende stap te zetten: het maken van een bouwplan.

Maak een goed bouwplan

Begin nooit aan een project zonder bouwplan! In dit plan kun je namelijk stap voor stap beschrijven wat er moet gebeuren, wat ervoor nodig is, wat het gaat kosten en wie verantwoordelijk is voor de klus. Met dit plan kun je bovendien het budget bepalen en met het inplannen van mijlpalen ook inzichtelijk krijgen wanneer de renovatie klaar is. Een kanttekening hierbij is wel dat een bouwplan niet zekerheid geeft dat de renovatie ook daadwerkelijk zo verloopt. Je zou ook een risicoplan kunnen maken, waarin je beschrijft welke risico’s er zijn tijdens een renovatie, zodat je ook in het budget er rekening mee kunt houden.

Bepaal voor jezelf het budget

We willen uiteraard niet de pret bederven, maar een renovatie kost geld. En het bedrag is vaak hoger dan je in eerste instantie denkt, omdat je bijvoorbeeld niet rekening hebt gehouden met onvoorziene kosten. Het gaat namelijk niet alleen maar om de nieuwe onderdelen die je moet aanschaffen. Er komen ook materiaalkosten bij (denk aan goed gereedschap en bouwkleding), vergunningen en eventueel professionals die komen helpen. Het is verstandig om ruimer te berekenen dan de uitkomst van de berekening zelf, zodat je speling overhoudt binnen het budget en niet onderdelen hoeft te annuleren.

Kijk eens wat je zelf kan doen

Het geeft een voldaan gevoel als je het zelf voor elkaar hebt gekregen om de klus te klaren. Menig sloopwerk kan bijvoorbeeld met het juiste gereedschap zelf worden gedaan en zelf een vloer leggen is ook prima te doen. Wees echter wel kritisch in wat je zelf kunt doen en wanneer het verstandiger is om elementen van je woning in Amsterdam door professionals te laten renoveren. Laat je daarom altijd eerst adviseren door professionals voordat je zelf begint.

 


Open chat
Hoi! Wilt u contact opnemen? Stuur ons dan gerust een berichtje via Whatsapp.