Je bent bezig met jouw huis renovatie maar er ontbreekt nog steeds iets. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de kleuren in huis. De truc is natuurlijk om uit te vinden hoe je verfkleuren moet kiezen en waar je ze moet gebruiken. In deze blog van Fix Enjoy bouwservice lees je hoe je dat doet.

Creëer een kleurenschema dat past bij de meubels

In een wereld waar duizenden kleuren voor slechts € 25 per liter beschikbaar zijn, is het slim om eerst goed na te denken welke kleuren bij elkaar passen. Er zijn slechts zeven kleuren in het verfspectrum. Dit zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Zorg er in ieder geval voor dat je er een paar uitsluit voordat je naar een verfwinkel gaat.

Begin met drie kleuren te kiezen op basis van bestaande voorwerpen in je huis. Neem iets van emotionele waarde mee naar de verfwinkel. Zoek drie proefkleuren en je hebt meteen al 15 kleuren die je kunt gebruiken, aangezien elke proefstrook meestal zes verfkleuren bevat.”

Een aantrekkelijk visueel effect creëren

Zodra je jouw kleuren hebt uitgekozen, begin dan na te denken over de afwerking die je zult gebruiken. Hoewel de huidige vlakke afwerkingen een verhoogde weerstand tegen vlekken hebben, zijn satijnen afwerkingen het beste voor muren, omdat het schrobbaar is en niet de aandacht vestigen op oneffenheden.

Tegenwoordig worden afwerkingen echter ook gebruikt om visuele effecten op de hele muur te creëren. Schilder een muur in een vlakke of satijnen afwerking en de aangrenzende muur in een semi-glanzende, beide in dezelfde kleur. Wanneer het licht op de muren valt, creëert het een ribfluweel of fluweel effect. Op dezelfde manier kan je de muren vlak schilderen en het plafond halfglanzend om een mat en glanzend contrast te krijgen. Het plafond zal zelfs hoger aanvoelen naarmate het meer licht weerkaatst. Houd in gedachte dat hoe hoger de glans, hoe meer glans en hoe meer aandacht je naar het oppervlak trekt.

Stem de kleur af op het gevoel dat je in de kamer wilt

Kleuren roepen een emotionele reactie op. Over het algemeen worden koele kleuren (blauw, groen, en wit) gezien als rustgevend en kalmerend, terwijl warme kleuren (zoals rood, oranje en geel) een gevoel van drama en energie geven. Koele kleuren zijn rustgevend in privéruimte en warme kleuren zijn een goede manier om sociale ruimtes op te fleuren. Denk eraan dat oranje bij de ene persoon een fijn gevoel kan geven terwijl dat bij de ander ervoor zorgt dat deze graag wegblijft uit de ruimte.

Ken alle tonen wit

Wit is er in een ongelofelijke diversiteit. Zuivere, “schone” witten zijn samengesteld zonder getinte ondertonen. Deze worden vaak gebruikt op plafonds om een neutraal veld te creëren. De meeste andere soorten witten zijn warm met gele, roest, roze of bruinachtige ondertonen. Of koel met groene, blauwe of grijze ondertonen. Gebruik warmere witten in kamers zonder veel natuurlijk licht of om grotere ruimtes gezelliger te laten lijken. Koel wit daarentegen kan helpen een ruimte open te maken. Test er verschillende tegelijk om te zien welke het beste werkt met de andere kleuren in de kamer.

Wil je er zeker van zijn dat jij de het juiste effect creëert in een ruimte? Huur dan een professionele schilder in. Bij Fixenjoy Bouwservice weten wij wat bij jou past. Vraag eenvoudig een offerte aan en maak van jouw huis een thuis!


Open chat
Hoi! Wilt u contact opnemen? Stuur ons dan gerust een berichtje via Whatsapp.