Als je jouw eerste huisrenovatie moet doen, is het verstandig om te starten met het uitwerken van een budget, het verzamelen van inspiratie, het verfijnen van de omvang, het zoeken naar bedrijven die jouw visie waar kunnen maken, en het beoordelen van het definitieve kostenplaatje. Al deze onderdelen vereisen specifieke kennis en planning om alles goed georganiseerd te houden. Maar een onderdeel waar veel woningeigenaren niet genoeg aandacht aan besteden is het plannen van de renovatie tijdlijn. Vaak zijn de plannen wel correct en kan het voelen alsof alles in orde is totdat het project begint, en je je realiseert dat je een aantal dingen bent vergeten. Net als bij elk ander bouwproject kan er van alles misgaan. Dit kan er helaas toe leiden dat je met hoge onverwachte kosten kan zitten. Op dit punt zal je waarschijnlijk jouw aannemer bedanken, aangezien hij wel alles overzichtelijk voor jou heeft ingecalculeerd. In dit artikel lees je waar je op moet letten tijdens het plannen van jouw woning renovatie in Amsterdam.

Factoren die de planning beïnvloeden

Als je voldoende middelen en een goed plan hebt, is het mogelijk om vast te houden aan jouw oorspronkelijke renovatie planning.  Maar dit zal alleen gelden als er niks mis gaat.  De volgende factoren zijn van invloed op hoe lang een renovatie zal duren:

  • Hoe groot is de ruimte die gerenoveerd wordt? Misschien renoveer je alleen een keuken en een badkamer, maar de grootte ervan heeft een grote invloed op de tijd die het je zal kosten. Een grotere ruimte vereist meer materialen, meer tijd om ze te installeren en meer mensen om de klus af te ronden.
  • Sommige mensen renoveren terwijl ze in het huis wonen, wat de voortgang enorm kan vertragen. Er kunnen dan bijvoorbeeld conflicten ontstaan die niet nodig zijn. Als je tijdens de renovatie ergens anders kunt wonen, zal het veel irritatie schelen.
  • Je kunt veel plezier halen uit het zelf doen van je verbouwingen, naast mogelijke kostenbesparingen die het kan opleveren. Maar het zal je waarschijnlijk veel meer tijd kosten en je kunt ook veel amateuristische fouten maken, wat de voortgang vertraagt en de mogelijke woningwaarde schaadt.
  • Zijn de materialen die je voor de klus nodig hebt makkelijk verkrijgbaar? Zo niet, heb je dan een plan om ze op tijd te krijgen voor elke fase van de renovatie? Ga op onderzoek uit door online naar goede aanbiedingen te zoeken en te kijken bij lokale bouwmarkten. Sommige materialen zijn moeilijker te vinden dan andere, dus zorg dat je vooruit plant.
  • Renovaties kosten nogal wat. Een eenvoudige klus als het renoveren van een keuken kan je gemakkelijk duizenden euro’s kosten. Dus zorg ervoor dat je je financiën op orde hebt voor je begint. Niet genoeg geld hebben kan de vorderingen vertragen en zelfs de renovatie stoppen. Daarom kun je overwegen om een extra lening af te sluiten.

Rekening houdend met de bovenstaande factoren zijn hier enkele schattingen van hoe verschillend lang projecten zouden moeten duren.

Keuken en badkamer

Afhankelijk van de grootte van de kamer en het soort verbeteringen (kunststof vs. stenen badkuipen, gemakkelijk te vinden ladegrepen vs. antieke handgrepen), kun je verwachten dat verbouwingen tussen vier en tien weken duren.

Dakbedekking en bevelsiding

Renovaties van daken voor lekkage of het verbeteren van het aanzicht is  vrij eenvoudig en neemt ongeveer een tot twee weken in beslag. Als je dak ingrijpend werk nodig heeft en verrot is, kan dat meer tijd vergen. Dit komt vaker voor in Amsterdam dan je zou denken. Hetzelfde geldt voor de gevels. Is er veel schade en moet het geheel opnieuw gedaan worden, dan kan dit jouw planning aanzienlijk verlengen.

Het vaststellen van een planning voor het verbouwen van een huis is een essentieel onderdeel van je renovatieproject. Heb je hulp nodig bij jouw renovatie? Neem dan eens contact op met één van onze adviseurs bij FixEnjoy Bouwservice. Wij helpen je graag verder!


Open chat
Hoi! Wilt u contact opnemen? Stuur ons dan gerust een berichtje via Whatsapp.