Er is een gezegde dat luidt: “Verder kijken dan je neus lang is.” Dat geldt ook voor daklekkages. Als het dak lekt, betekent dit dat er ergens in het systeem een groot probleem is. Fixenjoy te Amsterdam helpt u graag met het repareren van een lekkend dak. Ook al kun je het lek aan de buitenkant van het huis misschien niet zien, je kunt er zeker van zijn dat het vocht zich een weg naar binnen baant en jouw huis van binnenuit beschadigt. Wil jij een daklekkage reparen in Hoogeveen ook liever zo lang mogelijk uitstellen? In dit artikel bespreken we waarom je lekkende daken moet repareren voordat het te laat is, hoe je kunt controleren of het dak lekt en wat je er zelf tegen kunt doen. 

Kom meteen in actie

Daklekkages kunnen leiden tot grote problemen voor huiseigenaren, van ernstige schade aan het interieur in huis tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen door schimmelgroei en condens. Als je een lekkend dak hebt, is het belangrijk om het probleem aan te pakken voordat het een veel groter probleem wordt. Hoe eerder je het probleem aanpakt, hoe minder schade het zal veroorzaken. Hier zijn enkele tekenen dat je een lekkend dak moet aanpakken. Laten we beginnen met vocht. Afhankelijk van hoe ver het lek is, kan dat water houten muren en plafonds beschadigen. Dit kan de esthetiek van het huis en zelfs jouw gezondheid aantasten. Let ook op condens op de ramen, dit gebeurt wanneer er water opgesloten zit in de muren, en het bouwt genoeg druk op om zijn weg naar buiten te forceren, waardoor het aan de buitenkant van het glas condenseert. Dit is gevaarlijk, want condensatie kan leiden tot rottend hout, schade aan ramen en algemeen ongemak in huis. Tot slot is er structurele schade aan het dak. De meeste dakbedekkingssystemen zijn ontworpen om het gewicht van het dak en de weersomstandigheden voor een bepaalde tijd aan te kunnen, maar als het dak te lang lekt, kan het schade veroorzaken aan de dakspanen, de dakspanten en het plafond eronder.

Tekenen van een lekkend dak

Als het water van het dak binnenkomt, is de kans groot dat de dakbedekking lekt. Vocht op het plafond of aan de muren is vaak het eerste teken van een lekkage aan het dak. Omdat vocht ernstige schade kan toebrengen aan je dakconstructie, is het van belang om de lekkage zo spoedig mogelijk te verhelpen.  Wanneer water het huis binnenkomt, volgt het de weg van de minste weerstand. Dit betekent dat het de gemakkelijkste weg zoekt om jouw huis binnen te komen in de vorm van een lek. Wanneer je een van de bovenstaande tekenen opmerkt, onderneem dan actie door meteen het dak te controleren. Hoewel je natuurlijk niet elk klein plasje kunt controleren, kun je gemakkelijk grote problemen opsporen. Als het dak ernstig lekt, zie je grote plassen water op de grond buiten het huis. Dit is een duidelijk teken dat er iets mis is met het dak. 

Hoe controleer je of het dak lekt?

Het opsporen van een lek is vaak een hele zoektocht. Voordat je hieraan begint moet je altijd eerst denken aan je eigen veiligheid. Gebruik dus een stabiele ladder, draag goede schoenen en haal eventueel een noodreparatieset in huis. Wat je kunt doen is zo dicht mogelijk bij het dak komen als je kunt, en dan op zoek gaan naar grote gaten of kieren in de dakspanen die water doorlaten. Je checkt altijd eerst de overlappingen en naden van de dakbedekking. Als hier regenwater in blijft liggen en er ergens een opening is is de kans groot dat het lek daar is ontstaan. Vervolgens controleer je de dakgoot. Als het afvoersysteem verstopt is geraakt door mos, algen en takken probeert het water een eigen weg te vinden wat zorgt voor lekkages. Vergeet dus nooit om je dakgoot en regenpijpen na te kijken. Tot slot beschikken veel platte daken over daklood, wat wordt gebruikt om een waterdichte overgang te maken van het dak naar een dakkapel of schoorsteen. Bekijk of het daklood nog goed aansluit of dat er wellicht een opening is ontstaan. 

Dit kun je zelf doen

Er zijn een aantal dingen die je kunt ondernemen om een daklekkage in de toekomst te voorkomen. Probeer allereerst eens vaker naar je dakgoten om te kijken en probeer ze schoon te houden. Als de goten gevuld zijn met vuil, zal het water het moeilijk hebben om door het systeem en door de muren te komen. Controleer ook regelmatig het dakgootsysteem. Blijkt deze verstopt te zijn, dan kan water langs de regenpijpen jouw dak inlopen. Bekijk de waterleidingen af en toe om te zien of er lekkages zijn ontstaan. Dit ligt misschien voor de hand, maar het is belangrijk te onthouden dat het dak net als elk ander onderdeel van jouw huis moet worden onderhouden. Om hoog oplopende kosten te besparen, wil je een lekkend dak reparen voordat het uit de klauwen loopt. Je kunt een aantal reparaties zelf doen, maar je kunt het beste een vakman inhuren als je geen ervaring hebt. Met name als je een plat dak hebt, kun je het beste een professionele dakdekker bellen.


Open chat
Hoi! Wilt u contact opnemen? Stuur ons dan gerust een berichtje via Whatsapp.